Skalický trdelník
Ingrediencie
- 1 kg polohrubej múky
- 1 kg hladkej múky
- Vajcia
- ½ litra oleja
- 250 g práškového cukru
- 1 liter mlieka
- 40 g masla
- 40 g kvasníc
- Soľ
- Rum
- Citrónová kôra
- Muškátový orech
- Drvené orechy
Postup
Do múky pridáme soľ, muškátový orech a citrónovú kôru (množstvo - všetko medzi prsty), rum. Rozbijeme vajcia, oddelíme žĺtka od bielkov a žĺtka dáme do taniera, pridáme k nim cukor, zamiešame. Olej vylejeme do hrnca, pridáme žĺtka s cukrom a zamiešame, pridáme do múky. Potom pridáme kvások, zamiesime. Potom z cesta oddelíme asi pol kg na jeden trdelník, hnetieme na ovály a necháme nakysnúť. Škrabkou narežeme ovál v polovičke, roztiahneme a vytvoríme dlhý "šúlok". Necháme podkysnúť a nahusto navinieme na drevený valček (navinuté časti sa musia prekrývať). Točiť treba rýchlo, aby sa cesto neroztrhlo. Pomúčime a navaľkáme, aby cesto získalo jednotný tvar. Potrieme bielkami, obalíme drvenými orechmi a dáme piecť nad pahrebu do pece. Za stáleho otáčania pečieme asi 18 min. Na záver celý posypeme práškovým cukrom.