Skalický trdelník

22.05.2017

Ingrediencie

  • 1 kg polohrubej múky
  • 1 kg hladkej múky
  • Vajcia
  • ½ litra oleja
  • 250 g práškového cukru
  • 1 liter mlieka
  • 40 g masla
  • 40 g kvasníc
  • Soľ
  • Rum
  • Citrónová kôra
  • Muškátový orech
  • Drvené orechy 

 

 Postup  

Do múky pridáme soľ, muškátový orech a citrónovú kôru (množstvo - všetko medzi prsty), rum. Rozbijeme vajcia, oddelíme žĺtka od bielkov a žĺtka dáme do taniera, pridáme k nim cukor, zamiešame. Olej vylejeme do hrnca, pridáme žĺtka s cukrom a zamiešame, pridáme do múky. Potom pridáme kvások, zamiesime. Potom z cesta oddelíme asi pol kg na jeden trdelník, hnetieme na ovály a necháme nakysnúť. Škrabkou narežeme ovál v polovičke, roztiahneme a vytvoríme dlhý "šúlok". Necháme podkysnúť a nahusto navinieme na drevený valček (navinuté časti sa musia prekrývať). Točiť treba rýchlo, aby sa cesto neroztrhlo. Pomúčime a navaľkáme, aby cesto získalo jednotný tvar. Potrieme bielkami, obalíme drvenými orechmi a dáme piecť nad pahrebu do pece. Za stáleho otáčania pečieme asi 18 min. Na záver celý posypeme práškovým cukrom.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky